Social organization Ukrainian Association of Security Experts

Articles The National Police is covered by the coronavirus so as not to create a public council

В січні 2020 року до очільника Національної Поліції України Ігоря Клименка було направлено лист – вимогу від ГО «Українська Демократія» обґрунтувати відсутність Громадської ради при НПУ, наявність якої є обов’язковою для центрального органу виконавчої влади. Нагадаємо, що у відповідності до Постанови Кабінету міністрів України № від 3 листопада 2010р. № 996 «Про забезпечення участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики», Громадська рада має на 100% складатися з представників громадськості і покликана здійснювати громадський контроль за діяльністю органу, відстоювати права та свободи громадян.

Для вирішення цього питання 19 лютого Ігор Клименко запросив Голову ГО «Українська Демократія» Марко Скакуна та Голову правління ГО «Всеукраїнське об’єднання спеціалістів безпеки» Олега Лощиліна на робочу зустріч. Під час зустрічі Голова НПУ, в присутності Директора Правового департаменту НПУ Володимира Жиденко, зобов’язався створити протягом 2-х місяців (до 19 квітня 2020 року) ініціативну групу щодо формування складу громадської ради при НПУ.

В зв’язку з перенесенням термінів, ГО «Українська Демократія» було здійснено запит на який 5 червня 2020 року Головою НПУ  було надано копії документів стосовно стану створення ініціативної групи, з яких вбачається наступне:

  1. НПУ визначила своїх представників в ініціативній групі, це :

Сергій Редька – Департамент забезпечення діяльності Голови НПУ;

Вадим Дзюба – Департамент кадрового забезпечення;

Андрій Ахмеджанов – Департамент організаційно-аналітичного забезпечення та оперативного реагування.

  1. Голова НПУ Ігор Клименко прийняв рішення відкласти організацію підготовчих заходів щодо створення ініціативної групи до завершення карантинних заходів.

Проте, право на участь в роботі громадських рад відноситься до конституційного права на участь в управлінні державними справами (Стаття 38). А відповідно до ст.64 Конституції України «Конституційні права і свободи людини і громадянина не можуть бути обмежені, крім випадків, передбачених Конституцією України». До таких випадків, зокрема, відносять, умови надзвичайного або воєнного стану, проте станом на 20 липня протягом 2020 року в Україні не було оголошено ані надзвичайного, ані воєнного стану (мало місце лише короткочасне введення режиму надзвичайної ситуації). З оглядом на це, рішення Голови НПУ  є безпідставним та таким, що суперечить Конституції України.

Крім того, незрозуміла логіка очільника НПУ, адже коронавірус не заважає працівникам НПУ майже не щоденно перевищувати свої повноваження, порушувати закон, та ґвалтувати свідків прямо в відділенні, а здійснювати громадський контроль за діяльністю НПУ виходить заважає. Громадяни мають самі вирішувати коли і як контролювати НПУ, на утримання якої вони сплачують 33 мільярди гривень зі своїх податків. Це ми утримуємо НПУ  і тому ми маємо диктувати умови, а не навпаки!

Закликаємо небайдужих представників інститутів громадянського суспільства, які хочуть припинити поліцейське свавілля, направити на ім’я Голови НПУ вимоги відновити процес створення Громадської Ради та запропонувати своїх кандидатів до складу ініціативної групи. Зразок листа можна завантажити тут https://bit.ly/32Hl4n7, для швидкості реагування бажано надсилати на електронну пошту pg.npu@police.gov.ua  з темою листа: “Ініціативна група ГР Поліція 2020”.

Такі листи вже надіслали:

ГО «Українська Демократія»,

ГО «Всеукраїнське об’єднання спеціалістів безпеки»,

Українська асоціація власників зброї та незалежні профспілки,

Об’єднання незалежних профспілок авіапрацівників,

Профспілка гірничо-металургійного комплексу,

ГО «Тернопільське регіональне об’єднання спеціалістів безпеки»,

ГО «Союз працівників сфери безпеки»,

ГО «Об’єднання спеціалістів безпеки Мелітополя».

  

 

 

 

 

 

 

July 21, 2020

Ensuring the safety of sporting events

 

 

...

МВС спростувало заяву заступника міністра Антона Геращенко

7 липня 2020 року на брифінгу в ТЦ «Лавина» заступник міністра внут...

Як визначити якість послуг охорони з використанням систем охоронного призначення, у відповідності до діючих нормативних документів

Протягом одного місяця мені, як голові профільної асоціації, було з...