Громадська організація Всеукраїнське об'єднання спеціалістів безпеки

Статті Стаття – Інновації в оподаткуванні монтажу систем протипожежного захисту та систем охоронного призначення як сфери будівництва

В 2016 року дві асоціації – учасники Української Ради Бізнесу (УРБ) – Українська Федерація Індустрії Безпеки (УФІБ) та Український Союз Пожежної та Техногенної Безпеки (УСПТБ) – дійшли згоди щодо необхідності виправлення ситуації з оподаткуванням у сфері, яка забезпечує значну частку замовлень в сфері будівництва і зокрема монтажу систем протипожежного захисту та систем охоронного призначення.

На той час, законодавством було передбачено окремий порядок виникнення лише податкових зобов’язань з ПДВ у разі постачання товарів/послуг з оплатою за рахунок бюджетних коштів (пункт 187.7 ПКУ): «Датою виникнення податкових зобов’язань у разі постачання товарів/послуг з оплатою за рахунок бюджетних коштів є дата зарахування таких коштів на банківський рахунок платника податку…». Цю норму податківці несправедливо трактують тільки по відношенню до підрядників (генпідрядників), і виключають право її застосування до субпідрядників, що спричиняє вимивання обігових коштів у підприємств – учасників з послуг і постачання обладнання для об’єктів будівництва за бюджетні кошти. На підставі цієї оцінки УСПТБ та УФІБ ініціювали внесення змін до Податкового кодексу в частині удосконалення механізму застосування «касового методу» при сплаті ПДВ за операціями з виконання будівельних робіт (поширення касового методу на субпідрядників). Зокрема, було зроблено дослідження, проведені розрахунки втрат обігових коштів та сформовано обґрунтування запропонованих змін.

Численні наради протягом двох років в Державній фіскальній службі та Мінфіні за участі експертів та представників УФІБ, УСПТБ та інших бізнесасоціацій – учасників «Української Ради Бізнесу» призвели до включення цієї пропозиції в пакет законодавчих ініціатив з числа ТОП-10 УРБ. В результаті поправку до ПКУ було внесено до законопроекту № 1210, а 16 січня 2020 року Верховна Рада України ухвалила в цілому законопроект №1210 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві», де включено удосконалення механізму застосування «касового методу» при сплаті ПДВ за операціями з виконання будівельних робіт – поширено касовий метод на субпідрядників.

Після вступу в дію даних змін, УСПТБ і УФІБ звернулись до Податкової служби з проханням надати відповідні роз’яснення (податкову консультацію). Наводжу відповідь ДПС України:

Особисто вимушений констатувати, що більшість підприємств і підприємців (ФОП), які зможуть скористатися можливістю застосування касового методу податкового обліку при здійсненні субпідрядних будівельних (монтажних) робіт і тим самим уникнуть втрат обігових коштів на оподаткування, подумають, що це сталося само собою і тому вирішать, що і в подальшому не треба а ні об’єднуватись, а ні вкладати час, зусилля і гроші у розвиток власної сфери діяльності.

Від членів нашої громадської організації та підприємств сфери монтажу систем протипожежного захисту та систем охоронного призначення дякуємо всім, хто взяв участь у цій роботі – керівництву УФІБ та УСПТБ Анатолію Долинному та Борису Платкевичу, членам  Української Ради Бізнесу і всім, хто взяв участь у цій роботі та опрацюванні даного законопроекту.

Стаття підготовлена за матеріалами УФІБ і УСПТБ.

 

Голова ГО «Всеукраїнське об’єднання

спеціалістів безпеки»                                                   

Лощилін О.Ю.

 

Стаття в форматі PDF – Інновації в оподаткуванні у сфері будівництва

 

Жовтень 1, 2020

Забезпечення безпеки спортивних заходів

  Стаття_Забезпечення безпеки спортивних заходів_03.2021
&nbs...

МВС спростувало заяву заступника міністра Антона Геращенко

7 липня 2020 року на брифінгу в ТЦ «Лавина» заступник міністра внут...

Як визначити якість послуг охорони з використанням систем охоронного призначення, у відповідності до діючих нормативних документів

Протягом одного місяця мені, як голові профільної асоціації, було з...